To słowo słyszymy dzisiaj bardzo często, ale nie wszyscy w pełni rozumiemy co ono naprawdę znaczy. Kojarzy się z drogimi salonami SPA i luksusowymi klubami fitness, myślimy że to coś tylko dla ludzi bogatych. Tymczasem właściwie rozumiane wellness to dużo więcej niż tylko kosmetyczne zabiegi czy ćwiczenia fizyczne – to filozofia życia, sposób na życie to zdrowy styl życia, którego celem jest osiągnięcie dobrego samopoczucia poprzez harmonię ciała, ducha i umysłu, którego tylko małą część stanowią działania i obiekty pod tym szyldem.

Wellness po polsku znaczy „dobrostan” lub „bycie w dobrym stanie zdrowia. „Be Well!” to „Bądź Zdrów!” po polsku. To popularne pozdrowienie obrazuje jak ważne w naszym życiu jest dobre zdrowie. Większość dorosłych ludzi uważa je za jedno z najważniejszych pragnień. Nie wszyscy jednak wiedzą, że zdrowie jest czymś więcej niż brakiem choroby, ułomności i schorzeń, ponieważ dawniej, stwierdzenie że ktoś jest zdrowy, oznaczało że nie jest chory.

Tematem zdrowia interesowano się już w starożytności. Perykles, polityk starożytnej Grecji (kolebki współczesnej kultury europejskiej) żyjący w latach około 500-429 p.n.e., określił zdrowie jako dobrostan moralny, umysłowy i fizyczny pozwalający pokonywać przeciwności losu z łatwością i wdziękiem.

Dużo później, bo w roku 1948 ukazała się definicja WHO – Światowej Organizacji Zdrowia, która mówi że zdrowie to stan pełnego fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu (dobrego samopoczucia), a nie tylko całkowity brak choroby czy kalectwa. Definicja ta została następnie uzupełniona o zdolność do „prowadzenia produktywnego życia ekonomicznego”, a także o wymiar duchowy.

Wyrażenia wellness, dla określenia tego stanu, jako pierwszy użył w roku 1959 amerykański lekarz dr Halbert Dunn. Połączył on dwa wyrażenia: wellbeing (dobre samopoczucie) i fitness (sprawność fizyczna), w jedno – wellness. Słowa tego użył do nazwania filozofii, według której wellness to styl życia, mający na celu zwiększenie potencjału osoby poprzez osiągniecie harmonii pomiędzy ciałem, duchem i umysłem. Zastosowanie takiego podejścia zapewni dobre samopoczucie każdego dnia.

W latach 80. XX wieku wellness było utożsamiane z rozwijającym się wówczas ruchem fitness, którego idea została rozbudowana o właściwe odżywianie i dbanie o ciało. W latach następnych stało się stylem życia, który ma zapewnić dobre samopoczucie, doprowadzić do harmonii pomiędzy ciałem, duchem i umysłem. W latach 90. wellness pojawiło się w Polsce i zdobyło popularność również jako dobrostan.Ten staropolski wyraz bardzo dobrze obrazuje istotę wellness.

W ostatnim czasie eksperci, zajmujący się zagadnieniami związanymi ze zdrowiem, rozszerzyli jego definicję i włączyli do niej wellness (dobrostan), oznaczające „wysoką jakość życia” i „dobre samopoczucie”.

Wellness to stan optymalnego zdrowia, które oznacza coś więcej niż brak choroby lub innych ułomności, to stan dobrego samopoczucia, związanego z wysoką jakością życia we wszystkich jego obszarach (fizycznym, duchowym, emocjonalnym, intelektualnym, zawodowym, społecznym i środowiskowym) oraz zdolnością do prowadzenia produktywnego życia społecznego i ekonomicznego.

Wellness, to „przemysł zdrowia”, w odróżnieniu od „przemysłu chorobowego”; jest wynikiem własnego wyboru a nie konieczności; jest dla ludzi aktywnych, dbających o utrzymanie sprawności i równowagi fizycznej, umysłowej i duchowej. Utrzymywanie tego stanu nie wymaga, wbrew pozorom, dużych nakładów finansowych ani wyrzeczeń. Umiarkowane ćwiczenia fizyczne, niezbyt restrykcyjna dieta, obcowanie z naturą, zrównoważone działania we wszystkich obszarach życia, kierowane własnymi, świadomymi i mądrymi decyzjami, doprowadzą do dobrego samopoczucia i staną się profilaktyką zdrowotną. Wprowadzenie tych zasad sprawi, że nie staniemy się klientami „przemysłu chorobowego”, co jest koniecznością w przypadku pojawienia się choroby i wymaga dużych wyrzeczeń i nakładów finansowych. Płacimy wtedy za nieuczciwie reklamowane środki lecznicze, które często szkodzą zdrowiu, a nie pomagają, za operacje, które czasami nie leczą a kaleczą nasze ciało.

Wellness to filozofia, styl życia, sposób bycia i sposób na życie; to relaks i energia, osiągane przez odpowiednią dietę i aktywność fizyczną i psychiczną, dbanie o urodę, a także troska o środowisko naturalne czyli wszystko to, co powoduje, że czujemy się dobrze i komfortowo.

Wellness, to również uzupełnienie medycyny konwencjonalnej i profilaktyka zdrowia fizycznego i psychicznego. Idea zdrowego stylu życia powinna być wprowadzana już od najmłodszych lat, w myśli hasła „Zdrowe starzenie zaczyna się w zdrowym dzieciństwie”.

Wyrażenie wellness jest przez nas używane jako synonim optymalnego zdrowia, wysokiej jakości życia, dobrego samopoczucia i zdolności do efektywnego działania .

Człowiek wellness to osoba spełniająca powyższe kryteria, prowadząca wysokiej jakości życie, ciesząca się dobrym samopoczuciem i posiadająca zdolność do efektywnego działania w pracy i w życiu społecznym. Taki człowiek cieszy się zdrowiem optymalnym, jest spełniony duchowo, zadowolony ze swojej pracy, aktywnie odpoczywa, jest fizycznie sprawny, zaangażowany w życie społeczne, ma pozytywne nastawienie emocjonalne i otwarty umysł. Taka osoba jest szczęśliwa i spełniona duchowo. Osiągnięcie tych wszystkich umiejętności wiąże się z wprowadzeniem do swojego sposobu zachowania cech zdrowego stylu życia opartego na filozofii wellness.

Wellness to dzisiaj światowy trend zdrowotny ogarniający miliony ludzi, którzy zrozumieli, że o taki stan można zadbać samemu, a nie tylko poświęcać się pracy zawodowej i liczyć na pomoc lekarzy.

Słowo wellness często jest nieuczciwie używane przez firmy komercyjne oraz sprzedawców sieciowych do naciągania ludzi. Proponowane przez nich szkolenia, np. na „trenera wellness”, mają na celu tylko nauczenie osób na nie uczęszczających jak skutecznie sprzedawać różne suplementy, najczęściej bardzo drogie i nieskuteczne. Takie praktyki nie mają nic wspólnego z ideą stylu życia wellness, działają na jej szkodę i na szkodę ludzi, którzy zdecydowali się na takie szkolenia w dobrej wierze.