Aktywność fizyczna wellness

Czym charakteryzuje się aktywność fizyczna wellness?

Aktywność fizyczna wellness powinna nam dać dobre samopoczucie i przedłużyć zdrowe życie. Uprawianie tego rodzaju aktywności nie powinno wywoływać stresu (np. poprzez rywalizację), grozić kontuzjami (niektóre ćwiczenia, aktywny sport), utratą zdrowia czy życia (np. rywalizacja w biegach długodystansowych). Właśnie pod tym kątem dobrane są jej elementy, które łączą w sobie codzienną aktywność ruchową, nieuciążliwe ćwiczenia, aktywny wypoczynek oraz sport bez elementu rywalizacji i ryzyka kontuzji.

Aktywność fizyczna wellness obejmuje:

• aktywność codzienną związaną z trybem życia: chodzenie do pracy, po zakupy, po schodach, spacerowanie lub maszerowanie w ciągu dnia, np. wellness walking; w sumie powinniśmy przejść minimum 7500 kroków dziennie;
  • codzienne nieuciążliwe ćwiczenia, np. gimnastyka poranna i rozciągająca w ciągu dnia, ćwiczenia związane z profilaktyką zdrowia (bóle i schorzenia kręgosłupa);
  • aktywny wypoczynek: aktywne hobby, np. prace w ogrodzie, taniec towarzyski;
  • bardziej intensywną aktywność: nordic walking lub aktywny wellness walking, marszobieg, jogging;
  • sport, bez elementów rywalizacji i bez ryzyka kontuzji, np. pływanie, jazda na rowerze.
  • 2-3 razy w tygodniu zajęcia na siłowni, alternatywnie fitness lub pilates oraz ćwiczenia gibkości, czyli rozciąganie po skończonym treningu (zajęcia polecane dla osób szczególnie dbających o swój wygląd);
  • ograniczenie czasu wolnego spędzanego w bezruchu, szczególnie przed telewizorem, przeznaczenie go przede wszystkim na pełną regenerację organizmu.

Powyższy tekst pochodzi z naszych publikacji i kursów. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zapraszamy do naszej Szkoły Zdrowego Stylu Życia.