Zdrowie wellness to stan optymalnego zdrowia, które oznacza coś więcej niż brak choroby lub innych ułomności. Jest to stan dobrego samopoczucia, związanego z wysoką jakością życia we wszystkich jego obszarach.

Jest to tzw. holistyczne zdrowie (zdrowie we wszystkich obszarach życia – zdrowie fizyczne, psychiczne i duchowe). W filozofii wellness zdrowie jest uważane za stan naturalny. Oznacza to że ludzie są naturalnie, genetycznie zaprogramowani są do ciągłego utrzymywania zdrowia. Do utrzymywania homeostazy która jest niezbędnym warunkiem zdrowia. (Homeostaza to stan równowagi wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu). Natomiast choroba polega na  przystosowaniu się do toksycznego, wadliwego lub stresującego środowiska.

Zupełnie inaczej interpretuje to medycyna  konwencjonalna. W ramach medycyny konwencjonalnej zdrowie definiuje się jako brak choroby lub brak zdiagnozowanej choroby. Choroby przewlekłe postrzegane są jako wynikające z genów. Ludzie postrzegani są jako wewnętrznie zaprogramowani na cukrzycę, otyłość, choroby serca, depresję, raka i inne choroby.

Choroby przewlekłe,  schorzenia i dolegliwości są uważane za zjawiska wrodzone.

Jest to diametralnie sprzeczne z ideą wellness, która postrzega ludzi  jako genetycznie zaprogramowanych na zdrowie;

To zdrowie jest zjawiskiem wrodzonym, a nie choroba!

Zarówno nauka, jak i logika wydają się potwierdzać hipotezę wellness. Przewlekłe choroby rosną w zatrważającym tempie w ciągu ostatnich dziesięcioleci. To nie może być spowodowane genetyką.

Have no product in the cart!