Trener Wellness

Trener personalny wellness to Trener zdrowego stylu życia.

To nowy zawód dla osób, które lubią zdrowy styl życia, prowadzą lub chcą go prowadzić oraz promować wśród innych. Łączy w sobie zawody Doradcy żywieniowego i psychologicznego, Instruktora aktywności fizycznej i Eksperta wellness.

Trener wellness to osoba, która podchodzi holistycznie (całościowo) do tematu zdrowia, dba nie tylko o ciało, tak jak np. trener fitness, ale również o stan psychiczny i duchowy oraz, zgodnie z filozofią wellness, dba równoważnie o wszystkie obszary życia. Posiada umiejętność zapobiegania chorobom i przedłużania życia. Promuje zdrowie i sprawność fizyczną oraz dba o higienę środowiska.

Trener wellness jest lekarzem zdrowia, w rozumieniu zdrowia publicznego, bo (zgodnie z definicją) zdrowie publiczne to nauka i sztuka zapobiegania chorobom, przedłużania życia, promowania zdrowia i sprawności fizycznej oraz podejmowanie  wysiłku na rzecz higieny środowiska.

Trener personalny wellness pomoże Ci wprowadzić pozytywne zmiany w Twoim  życiu, nauczy Cię jak prowadzić zdrowy styl życia, a w szczególności jak:

• odżywiać się zdrowo, eliminując złe nawyki i przyzwyczajenia
  • uprawiać aktywność fizyczną wellness, która jest oparta na codziennej aktywności ruchowej
  • dbać o swoją psychikę, żeby rozumieć jej  wpływ na zdrowie
  • radzić sobie ze stresem
  •  interpretować filozofię wellness, tak żebyś i Ty mógł propagować tę ideę  wśród innych.

Trener Wellness – to stosunkowo nowy zawód, który niedawno pojawił się na polskim rynku. Niestety zanim się spopularyzował, jego znaczenie zostało wypaczone przez firmy sprzedające suplementy diety i kosmetyki, nazywające swoich handlowców trenerami wellness, reklamujące szkolenia i zatrudnienie w tym właśnie kierunku. Wiele osób zawiodło się, bo nie tak wyobrażali sobie zawód trenera wellness.

Nasza fundacja chce przywrócić znaczenie i autorytet trenera wellness jako osoby, która prowadzi zdrowy styl życia zgodny z ideą wellness i pomaga innym w dokonaniu pozytywnych zmian w ich stylu życia.