Umysł = Obszar emocjonalny

Obszar emocjonalny wellness to świadomość i akceptacja przeżywanych przez Ciebie uczuć i emocji. Dzięki umiejętności bycia w kontakcie ze swoimi uczuciami, czyli wychwytywania ich, nazywania i zaakceptowania tego, że je odczuwasz, możesz być pewny, iż dobre samopoczucie Cię nie ominie. Taka umiejętność wobec samego siebie ułatwia zaakceptowanie wachlarza różnorodnych emocji w innych osobach. Pomaga także zrozumieć ich intencje i odczucia. Rozumiejąc stany emocjonalne innych, możesz skuteczniej pomagać im i wspierać, a także zażegnywać bezsensowne konflikty, często podsycane emocjami.

W granicach tego obszaru mieści się również akceptacja tego, kim jesteś i jaki jesteś. Każdy z nas ma wady i zalety, Ty także. Świadomość swoich mocnych i słabych stron oraz akceptacja tego, że takie istnieją, jest podstawą dobrego samopoczucia emocjonalnego i jedyną drogą przejścia do rozwoju i zmiany.

Dbając o swoje wnętrze i emocje, nieustannie pracując nad tym obszarem wellness, będziesz w stanie tworzyć i utrzymywać prawdziwie satysfakcjonujące związki z innymi ludźmi – te miłosne, partnerskie i przyjacielskie.

Żeby osiągnąć dobre samopoczucie emocjonalne, powinieneś umieć radzić sobie z problemami dnia codziennego i własnymi uczuciami w sposób pozytywny, optymistyczny i konstruktywny. Osoba o dobrym samopoczuciu emocjonalnym uważana jest za szczęśliwą, a nie przygnębioną.

Człowiek wellness powinien posiadać umiejętność radzenie sobie w różnych sytuacjach życiowych oraz przyjmować postawę optymistyczną, zgodnie z hasłem: „Wszystko jest ok”.