Zdrowe odżywianie zasady

Właściwe odżywianie ma ogromne znaczenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego, w związku z czym stanowi podstawę zdrowego stylu życia. Dzięki stosowaniu się do zasad prawidłowego odżywiania zmniejszamy ryzyko wystąpienia otyłości i związanych z nią chorób, takich jak: cukrzyca typu 2, choroby serca oraz wiele nowotworów, m.in. rak okrężnicy, piersi, prostaty. Prawidłowe odżywianie wpływa również na jakość życia, poprawia wygląd; dodaje energii, zwiększając zdolność do pracy oraz ćwiczeń fizycznych i umysłowych. Słowo dieta już w starożytnej Grecji oznaczało styl życia, a nie tylko sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów.

Wiele osób chciałoby prowadzić zdrowy styl życia i stosować zdrową dietę, jednak nie wiedzą, jak to zrobić lub robią to w niewłaściwy sposób, ponieważ ich wyobrażenie na temat zdrowego odżywiania jest błędne. Wynika to z faktu, że na rynku działa wiele firm i pseudoekspertów, którzy kierując się tylko zyskiem, głoszą różnego rodzaju mity i sprzeczne ze sobą informacje na temat odchudzania i właściwego odżywiania.

Wraz z dietetykami naszej fundacji opracowaliśmy dla Ciebie plan właściwego odżywiania, zgodnego z zasadami stylu życia wellness, i nazwaliśmy go: Dieta Wellness – Jedz wszystko, co zdrowe! Został on opracowany na podstawie kilku diet sprawdzonych już w USA i w Polsce.

Nasza dieta nie zalicza się do kategorii cudownych diet, które wraz z głodowymi racjami pokarmowymi promują negatywne dla zdrowia nawyki oraz w większości przypadków gwarantują efekt jojo, a także zachwianie gospodarki metabolicznej organizmu. Przeciwnie, dzięki naukowemu podejściu pozwala na jedzenie wszystkiego, co dla nas zdrowe, stopniowo regulując metabolizm.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w książce „Wellness zdrowy styl życia”, w której w skróconej i czytelnej formie przedstawiamy podstawowe wiadomości z zakresu dietetyki, właściwego odżywiania i odchudzania. Odkrywamy tajemnicę powstawania większości przypadków nadwagi i otyłości na świecie. Pomoże Ci to w podjęciu świadomej decyzji, dotyczącej własnego odżywiania i przyszłego stylu życia.

Powyższy tekst pochodzi z naszych publikacji i kursów. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zapraszamy do naszej Szkoły Zdrowego Stylu Życia.