Umysł = Obszar intelektualny

Obszar intelektualny wellness to realizowanie obecnego w nas wszystkich pragnienia do poznawania świata, uczenia się i tworzenia. To codzienne czynienie wysiłku w kierunku ciągłego rozwoju intelektualnego i poznawania nowych rzeczy. Jeśli będziemy dbać o rozwój w tym obszarze, łatwiej będzie nam zaakceptować różnorodność świata i korzystać z niej.

Dbanie o obszar intelektualny to ciągły rozwój, poszukiwanie informacji, zainteresowanie otoczeniem, światem, dzięki czemu poprawia się jakość życia. Eksperci określają to jako „dobre samopoczucie intelektualne”. Osoba mająca takie samopoczucie, uważana jest za człowieka posiadającego wiedzę, a nie ignoranta.

Powinieneś cały czas dążyć do podnoszenia swojej świadomości, uczenia się i wykorzystywania informacji w celu poprawy jakości codziennego życia i optymalnego funkcjonowania.