Co to jest wellness?

Wellness to słowo, które słyszymy dzisiaj bardzo często, ale nie wszyscy w pełni rozumiemy, co ono naprawdę oznacza. Kojarzy się z drogimi salonami SPA i luksusowymi klubami fitness, myślimy, że jest to coś wyłącznie dla ludzi bogatych. Tymczasem prawidłowo rozumiane wellness, to dużo więcej niż tylko zabiegi kosmetyczne czy ćwiczenia fizyczne – to filozofia, zdrowy styl życia, sposób na życie, którego celem jest osiągnięcie dobrego samopoczucia poprzez harmonię ciała, ducha i umysłu, a jedynie niewielką część stanowią działania i obiekty pod szyldem „wellness”.

Wellness, po polsku dobrostan, lub „bycie w dobrym stanie zdrowia”. „Be well!” oznacza „Bądź zdrów!” – to popularne pozdrowienie oddaje, jak ważne w naszym życiu jest dobre zdrowie. Dla większości dorosłych ludzi stanowi jedno z najważniejszych pragnień. Nie wszyscy jednak wiedzą, że zdrowie jest czymś więcej niż brakiem choroby czy ułomności, co wynika z faktu, że dawniej stwierdzenie, że ktoś jest zdrowy, oznaczało, iż nie jest chory.

Wellness to stan optymalnego zdrowia, które oznacza coś więcej niż brak choroby lub innych ułomności. Jest to stan dobrego samopoczucia, związanego z wysoką jakością życia we wszystkich jego obszarach (fizycznym, duchowym, emocjonalnym, intelektualnym, zawodowym, społecznym i środowiskowym) oraz zdolność do prowadzenia produktywnego życia społecznego i ekonomicznego. Stan ten osiągamy przez zaspokajanie potrzeb we wszystkich obszarach życia oraz utrzymywanie między nimi równowagi, którą często nazywamy harmonią ciała, ducha i umysłu.

Wyrażenie wellness jest przez nas używane jako synonim optymalnego zdrowia, wysokiej jakości życia, dobrego samopoczucia i zdolności do efektywnego działania.

Wellness to dzisiaj światowy trend zdrowotny ogarniający miliony ludzi, którzy zrozumieli, że o taki stan można zadbać samemu, a nie tylko poświęcać się pracy zawodowej i liczyć na pomoc lekarzy.

Powyższy tekst pochodzi z książki „Wellness – zdrowy styl życia”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zapraszamy do zapoznania się z naszą publikacją.